Sådan skaber du de perfekte sovevilkår

Når bøger som “Hvorfor vi sover” kommer til verden, er det naturligt, at der kommer større fokus på vigtigheden ved at få en god nats søvn.

Vi har altid sagt “sov godt” og “husk dine otte timer”, men det er ikke alle, der skænker deres sovevilkår en tanke. Men det er jo videnskabeligt bevist: Det er rigtig usundt for dig, hvis ikke du får den søvn, du har brug for. Vi har derfor samlet nogle ting, som kan gøre dit sovehjerte mere fuldendt.

Pas på det blå lys

Dine væglamper i soveværelset kan have en afgørende betydning for din søvn i de sidste par timer af dagen. Hvis det er køligt, blåt lys, kan du risikere at gøre det sværere for dig selv at falde i søvn.

Det er egentlig det samme princip, som når eksperterne siger, du skal lægge din mobiltelefon fra dig – det blå lys holder dig vågen og gør mere skade end gavn.

Har du lamper med varmt, blødt lys, kan det tværtimod have den modsatte effekt. Det vigtigste er dog, at du slukker for lyset, når du skal falde til ro. Det virker bedst.

Invester i nogle mørklægningsgardiner, så du ikke bliver vækket før alarmen af morgenlyset – især om sommeren.

Gør kroppen fysisk træt

Der er mange måder, du kan gøre kroppen fysisk træt på, hvilket er noget af det, der gør det nemmest for dig at falde i søvn.

Du kan dyrke sport. Du kan vælge ikke at tage den eftermiddagslur på 2 timer, du ellers er blevet så afhængig af. Hjælpe en ven med at flytte. Ryk rundt i hjemmet. Der er mange muligheder.

Tag et varmt brusebad

Hvad skulle det gøre af forskel, tænker du måske? Men det er der en ret enkel og fin forklaring på: Når du træder ud af badet og væk fra den varme bruser, vil din kropstemperatur dale en smule. Dette gør, at din krop får besked på, at det er sovetid – smart, ikke?