Sådan plejer du bedst dine fødder

Dine fødder er vigtige for din krop. Det er nemlig dem, der bærer dig hver dag – og som skal bære dig resten af livet. Problemer med fødderne kan være årsag til forskellige lidelser i knæ- og ankelled, i bækken og ryg. Derfor er det også vigtigt, at du passer og plejer dem bedst muligt, så du undgår ubehag og gener. Du får her 5 gode råd til den optimale fodpleje.

1. Vask og tør dine fødder grundigt

Først og fremmest er det vigtigt, at du vasker eller skyller dine fødder – hver dag. På den måde holder du et sundt og rent miljø på fødderne. Brug en mild sæbe, der ikke tørrer huden ud. Efter vask skal du huske at tørre dine fødder omhyggeligt – særligt mellem tæerne – så der ikke danner sig fugt og risiko for fodsvamp.

2. Hold huden blød og smidig

Smør dine fødder hver dag med en god fed creme, så du holder huden frisk og smidig. Det er den bedste måde at undgå hård hud. Undgå dog at smøre cremen mellem tæerne, da der hurtigt kan danne sig et fedtet og fugtigt miljø her. Du kan eksempelvis lægge cremen på dit natbord og smøre hver aften inden sengetid, så du husker det.

3. Skift strømper dagligt

Du skal naturligvis skifte strømper dagligt for at holde et rent og hygiejnisk fodmiljø. Gå gerne efter naturlige materialer som bomuld og uld fremfor syntetiske materialer. Med kunstige materialer får fødderne ikke lov til at ånde på samme måde, som naturlige materialer tillader. Og det øger risikoen for fugtdannelse og dermed udvikling af fodsvamp.

4. Klip neglene lige over

Når du klipper dine negle på tæerne, er det vigtigt, at du klipper dem lige over. Mange har tendens til at klippe dem ned i siderne – men det øger risikoen for nedgroede negle og neglerodsbetændelse markant. Det er begge smertefulde lidelser, der kræver professionel behandling hos en fodspecialist.

5. Anskaf det rigtige fodtøj

Du skal være sikker på, at du går i det rigtige fodtøj, der bevarer fodens naturlige form og bevægelighed. Du kan teste, om størrelsen på dine sko er rigtig ved at tage sålen ud og sætte foden på dem. Stikker tæerne uden for sålen, er dit fodtøj for småt, og så er der stor risiko for at ændre fodens form. Gør det også til en vane at skifte sko flere gange dagligt, så fødderne ikke ”sidder” fast i samme position for længe.