10 ting du kan gøre for din mentale sundhed

Ligesom vores fysiske helbred hele tiden skal plejes gennem en sund og varieret kost og motion, skal vores mentale sundhed også plejes. Det er et livslangt arbejde, men det er i den grad det værd at passe på sin mentale sundhed, hvis man vil leve et godt og langt liv.

Sådan kan du pleje din mentale sundhed

 1. Vær dig selv
  Forkæl dig selv med venlighed og respekt, og undgå selvkritik. Giv dig tid til dine hobbyer og yndlingsprojekter, eller udvid dine horisonter. Lav et dagligt krydsord, plant en plante, tag danselektioner, lær at spille et instrument eller blive flydende på et andet sprog – gør noget godt for dig selv og vær dig selv!
 2. Pas på din krop
  Vedligeholdelse af dig selv fysisk kan forbedre din mentale sundhed. Derfor er det vigtigt at spise sunde og nærende måltider, undgå rygning, drikke masser af vand og sørge for at få en god nattesøvn.
 3. Omgiv dig med gode mennesker
  Folk med stærke familie- eller sociale forbindelser er generelt sundere end dem, der mangler et supportnetværk. Det kræver dog også en aktiv indsat at pleje sine forhold, men det vil give dig rigtig meget på det mentale overskud.
 4. Vær noget for andre
  Så vigtigt som det er at tage sig af sig selv og være god til at sige fra, ligeså vigtigt er det at være der for andre. En generøs livstil er i den grad med til at opretholde ens mentale sundhed.
 5. Lær at håndtere stress
  Vi lever i en hektisk verden, hvor alting skal gå meget stærkt. Men man kan godt lære at håndtere stress ved at indøve nogle gode coping færdigheder.
 6. Et roligt sind er et sund sind
  Prøv meditation, mindfulness eller yoga. Afslapningsøvelser kan forbedre din sindstilstand og dit livssyn.
 7. Opstil realistiske mål
  Bestem hvad du vil opnå akademisk, professionelt og personligt, og skriv det ned. Du har brug for at realisere dine mål for at opnå en mental sundhed. Du vil nyde en enorm følelse af præstation og selvværd, når du skrider frem mod dit mål.
 8. Gør op med monotoni
  Selv om vores rutiner gør os mere effektive og forbedrer vores følelser af sikkerhed og tryghed, kan en lille ændring i tempoet opjustere en kedelig tidsplan. Ændrer din joggingrute, planlæg en tur, tag en tur i en anden park, hæng nogle nye billeder op eller prøv en ny restaurant.
 9. Kontroller dit alkoholindtag
  Hold alkoholforbrug til et minimum og undgå andre lægemidler. Nogle gange bruger folk alkohol og andre stoffer til “selvmedicinske formål”, men i virkeligheden forværrer alkohol og andre stoffer kun dine problemer.
 10. Søg hjælp når du har brug for det
  At være i stand til at søge hjælp er tegn på styrke og ikke svaghed. Der er rigtig gode muligheder for hjælp i dag, hvis man døjer med psykiske problemer. Derfor er det også vigtigt at søge hjælp for at passe på sig selv og sin mentale sundhed.