Fuldend din sunde livsstil uden cigaretterne

Det er lettere sagt end gjort, og sådan er det som regel. De fleste afhængigheder, hvad end det er cigaretter eller andet, er komplicerede at komme videre fra. Derfor kan det virke uoverskueligt og i enkelte perioder; som en uendelige kamp. Sådan er det heldigvis ikke, og vi vil i denne artikel dele vores bedste råd og ideer, så du er godt rustet til at kvitte cigaretterne.

Måske har du forsøgt dig med nogle af de alternativer, der findes til cigaretterne; nikotinplasteret eller e-cigaretten. E-cigaretten tilbydes i mange butikker landet over, og den er som udgangspunkt et fornuftigt alternativ i forhold til cigaretterne.

Cigaretter – hvorfor?

Flere eksperter taler om vigtigheden af de bagvedliggende årsager i forhold til rygningen. Hvorfor ryger du egentlig? Netop dette spørgsmål kan være en af de største udfordringer, for det er for de fleste rygere ikke let at besvare. Der kan nemlig være mange forskellige årsager til, at folk ryger. Nogle er afhængige af nikotin, mens andre er rygere for selskabet og hyggens skyld. Uanset hvad årsagen måtte være, er det vigtigt, at du finder den, og gør det op med dig selv.

Så snart årsagen er lokaliseret, bliver det lettere at arbejde mod rygestoppet. Flere eksperter i rygestop taler nemlig om, at en af de bedste metoder til et rygestop er ved at arbejde med den/de bagvedliggende årsager. Så snart du har fundet ud af, hvorfor du ryger, kan du arbejde med årsagen og dermed på længere sigt miste trangen til cigaretterne.

Kontrollen er vigtig

Hvem har kontrollen? Er det dig, eller er det cigaretterne? Det er centralt i forhold til rygestoppet, at du viser, at det er dig og ikke cigaretterne, der har magten. De fleste eksrygere kan nikke genkendende til, at de under rygestoppet har fået kontrollen over deres liv tilbage. Netop dette er centralt; nemlig at vise, at du er i stand til at sige fra, og det ikke er cigaretterne, som bestemmer over dit liv.

Hvis du spørger en eksryger, om det var rygestoppet eller selve beslutningen om rygestoppet, der var det sværeste, så vil du måske blive overrasket. Ifølge flere eksperter er det nemlig selve beslutningen om rygestoppet, der er det sværeste i forhold til at stoppe med at ryge. Det kræver nemlig både omtanke, rygrad og handlekraft. Undervejs vil du måske stille spørgsmålstegn ved, om det er muligt for dig blot at blive festryger.

Igen er det vigtigt, at du her viser, at det er dig, der har kontrollen. Hvis du midt i et langt og fornuftigt rygestop beslutter dig for, at det er okay til fester, skal du være forberedt på, at du er nødt til at kigge dig selv i øjnene forfra igen og på ny vænne dig fra cigaretterne.

Livet er meget mere end cigaretter

Har du meget selvmedlidenhed? Måske ikke før du kvitter cigaretterne, men undervejs vil du formodentligt få en del selvmedlidenhed. Mange eksrygere er, undervejs i rygestoppet, blevet triste og har følt, at de har mistet en central del af deres livskvalitet. Her er det vigtigt, at du understreger – både generelt og for dig selv – at cigaretter ikke er lig med livskvalitet. Eksperter taler om, at mange rygere har en illusion af, at cigaretter netop er lig med livskvalitet, og netop denne illusion er forkert – også i en videnskabelig forstand.

For rent faktisk forholder det sig således, at cigaretterne udelukkende sørger for, at din krop er stresset konstant – lige undtagen når du ryger. Det er altså en illusion hos de fleste rygere, at de kan stresse af, når de får en cigaret. Faktisk er det, ifølge eksperter, hos mange rygere ikke blot en illusion, men fakta i deres hoved, at en cigaret kan hjælpe dem med at stresse af. På sin vis er det korrekt, men de færreste ved, at det er cigaretterne, der stresser kroppen i første instans.

Husk nu, at livet er så meget mere end cigaretter, og vejen mod et liv uden cigaret kan altså føles længere, end tilfældet egentligt er.