Færden i naturen gavner vores mentale helbred

Er du nogensinde kommet hjem fra en dag ude i nature og har følt dig bedre tilpas som følge deraf? Humøret ændres, angst lindres, sindet beroliges? Det synes indlysende, at det kan være godt for din mentale sundhed at komme væk fra hverdagens ræs. Men for nylig har forskerne arbejdet ud fra det faktum, at blomster, græs, træer og vilde dyr kunne bruges til behandling af depression eller angst. Derfor kunne det måske også være ideelt at tage en ferie i naturskønne omgivelser, hvis man døjer med stress eller lignende.

Forskning viser, at naturen mindsker stress, angst og andre lidelser

Forskning viser, at miljøer kan øge eller reducere vores stressniveau, som igen påvirkninger vores kroppe. Hvad du ser, hører og oplever hvert øjeblik ændrer ikke kun dit humør, men også hvordan dit nervesystem og immunforsvar fungerer. Stresspåvirkning fra et ubehageligt miljø kan få dig til at føle angst, nedtrykthed eller hjælpeløshed. Dette vil til gengæld hæve dit blodtryk, din puls og muskelspændinger og dermed undertrykke dit immunforsvar. Et behageligt miljø har imidlertid modsatte effekt. Og uanset alder eller kultur finder alle mennesker naturen tiltalende.

Natur helbreder – at være i naturen, eller endda se scener af naturen, reducerer vrede, frygt og stress og øger behagelige følelser. Udsættelse for naturen gør ikke kun, at du føler dig bedre følelsesmæssigt tilpas, det bidrager også til din fysiske velvære og reducerer blodtryk, pulsen, muskelspændinger og produktionen af ​​stresshormoner. Det kan endda reducere dødeligheden.
Natur lindrer – den hjælper os med at klare smerte. Fordi vi er genetisk programmeret til at finde træer, planter, vand og andre naturelementer spændende, er vi optaget af natur scener og bliver dermed afledt fra vores smerte og ubehag. Dette er påvist i et studie af en række patienter, som gennemgik galdeblæren kirurgi: halvdelen fik vist billeder af træer og den anden halvdel fik vist billeder af en mur. Ifølge lægen, som gennemførte undersøgelsen, tolererede patienter med visningen af ​​træer smerte bedre. Nyere undersøgelser har vist lignende resultater med scener fra naturen og planter på hospitalsværelser.

Tag på ferie i naturen

Danland har et godt udbud af feriecentre i Nordjylland, der ligger i de skønneste naturområder, hvor der er rig mulighed for at nyde naturen og finde sin indre ro og balance. Har du derfor behov for at komme væk fra hverdagen og nyde en ferie, hvor naturen er i fokus, kan du roligt booke din ferie til et af feriecentrene i Nordjylland. Du kan læse meget mere om de forskellige feriecentre i Nordjylland og resten af Danmark på Danlands hjemmeside.