Hjælp for pårørende til misbrugere

En afhængighed ødelægger familier så meget som det ødelægger enkeltpersoner. At bo med en misbruger er både hjerteskærende og udmattende. Pårørende til misbrugere er ofte splittet mellem, hvordan man hjælper misbrugeren og hvordan man undgår at blive suget ind i misbrugerens verden. Nedenfor er nogle gode råd til, hvordan du kan hjælpe dig selv og misbrugeren.

10 råd til at hjælpe misbrugeren

  1. Uddanne dig selv om afhængighed og behandlingsprocessen af denne.
  2. Prøv ikke at anklage eller dømme. Det er både en vanskelig tid for misbrugeren men i høj grad også for de pårørende til misbruger.
  3. Skab et nøgternt miljø, der reducerer udløsere til tilbagefald.
  4. Tillad misbruger tid til at gå til møder.
  5. Sørg for, at i begge har tid til sjov. Folk bruger alkohol og stoffer til at slappe af, flygte og som en belønning. Den afhængige har brug for at finde alternative måder at slappe af, undslippe, og få belønning på, ellers vil de ofte vende tilbage til deres afhængighed.
  6. Undgå som pårørende til misbruger at lave undskyldninger for vedkommende og dække over misbruget.
  7. Beskyt ikke misbrugeren mod konsekvenserne af deres afhængighed. Folk er mere tilbøjelige til at ændre sig, hvis de har lidt nok negative konsekvenser.
  8. Skab grænser, som i alle er enige om. Målet med grænser er at forbedre familiens som helhed. Brug ikke grænser til at straffe eller skabe et skamfuldt miljø.
  9. Hvis du ønsker at yde økonomisk støtte, køb de varer og tjenester, som misbrugeren har brug for i stedet for at give dem penge, som de kan bruge til at købe alkohol eller stoffer.
  10. Gør nøjagtigt som du ville, hvis din elskede havde en alvorlig sygdom. Hvad ville du gøre, hvis de blev diagnosticeret med en hjertesygdom eller kræft?

Det kan du gøre for dig selv som pårørende til en misbruger

Det er vigtigt at du passer på dig selv, da det kan være enormt udmattende at være pårørende til en misbruger. Du har også brug for tid til at komme dig og bearbejde dit familiemedlems sygdom. Husk dog på, at du ikke kan kontrollere en anden persons beslutninger, og du kan ikke tvinge dem til at ændre sig, hvorfor det er vigtigt at give plads til, at de selv når til et anerkendende stadie, hvor de er klar til at søge hjælp. Alt dette og meget mere kan du modtage rådgivning og hjælp til hos Brydehuset i Ballerup kommune, der sidder klar til at hjælpe misbrugere og pårørende til misbrugere.