Sådan laver man nemt en pizzadej

 

Der er ingen tvivl om, man næppe taber sig, hvis man tager ned på det lokale pizzaria og spiser deres pizzaer hver eneste dag. Men hvis man elsker pizza og den italienske og mellemøstlige stemning fra pizzabakken, så kan man med tiden lære at lave pizza selv, og de kan endda laves endnu sundere, da du selv bestemmer ingredienserne. En pizzadej er den samme til næsten alle slags pizza, så når du først har lavet denne pizzadej, så vil du nemt kunne lave mange nye varianter af spændende, sunde og velsmagende pizzaer i fremtiden. En pizza består jo af en pizzadej, der rulles fladt ud og pyntes med tomatsauce, ost og diverse toppings, hvorefter den bages i få minutter ved høj varme, og så er den klar til servering.

Opskrift på pizzadej

Man kan lave 4 store (eller 6 små) pizzaer ud fra denne grundlæggende opskrift på pizzadej.

  • 15 g gær
  • 3 dl håndvarmt vand
  • 2 tsk sukker
  • 1 tsk salt
  • 2 spsk olivenolie
  • 1 dl durumhvede
  • 5½-6 dl pizzamel

Vejledning: Man starter med smuldre gæren i en skål, hvorefter den røres ud i vandet. Man tilsætter sukker, salt og olivenolie. Både durumhveden og pizzamelet tilsættes lidt ad gangen, mens dejen æltes i 10-15 minutter, idet den skal blive elastisk. Nu bør pizzadejen placeres et køligt sted og hæve tildækket i skålen til dobbelt størrelse, og dette tager normalt 45-50 minutter. Man kan allerede nu forvarme sin ovn, da pizzaen skal bages ved helst 225°. Dejen deles op i kugler, hvorefter man ruller dem ud til en flad pandekage på et meldrysset bord. Start med at fordele tomatsauceblandingen overalt på pizzaen, hvorefter man kommer fyldet på jævnt fordelt. Man afslutter med revet ost, som drysses på i et passende mængde. Pizzaen placeres nu midt i ovnen og bages i 5-10 minutter afhængigt af ovnen, så man bør tjekke pizzaens konsistens hvert minut efter 5 minutters bagning.

Gode råd om pizzabagning

Man kan finde inspiration og yderligere opskrifter samt forslag til toppings hos Isabellas.dk, der har mange artikler om pizza fra hele verden. Faktisk kan man gøre som de fleste pizzariaer, der kun laver pizzadej én gang om ugen, hvorefter de placerer dejen i køleskab og lader dejen koldhæve overdækket med plastik (vitawrap eller frysepose), således man blot tager en dejkugle ud af køleskabet, når man har lyst til at lave pizza. Dejen kan faktisk også fryses, så man behøves ikke ælte pizzadej hver anden dag men kun én gang om måneden. Man bør undgå at anvende for meget olie i tomatsauceblandingen, da pizzaer derved kommer til at svømme i olie. Man kan anvende både oksefars, ananas, peberfrugt, skinke, bacon, pølser, rejer, oliven, kebab, kylling, eller utallige andre former for fyld, da kun tomatsauce og ost går igen på alle slags pizzaer.